Een bewuste molactie

Een bewuste molactie

Zit jij al in een tunnel? Kijkers van ‘Wie is de Mol?’ snappen direct wat ik daarmee bedoel. En ook ik zit er iedere week weer klaar voor. In diverse pools strijden we fanatiek om de winst. Want iedereen wil als eerste weten wie toch de boel saboteert. Afgelopen zaterdag bleef mijn hoofdverdachte gelukkig in het spel. Toch was ik een beetje teleurgesteld. En ik zal je vertellen waarom.

Laat je niet kisten

Tijdens een opdracht werden vier kandidaten en een Mol gedropt op een oud, verlaten industrieterrein in Tsjechië. Tot zover niks aan de hand, want dat hoort een beetje bij het spelletje. Veel opdrachten vinden plaats op bijzonder mooie of bijzonder lelijke plekken.
Op het terrein lagen een heleboel kisten met woorden erop. Met twee Jeeps moesten de kandidaten de kisten verzamelen en naar een loods brengen. Twee kandidaten, Splinter Chabot en Charlotte Nijs, moesten met die kisten vijf goede zinnen maken. Appeltje eitje voor een journalist en een schrijver, zou je zeggen.

Mijn teleurstelling

Dat bleek dus nogal tegen te vallen. Ze slaagden erin om maar één goede zin te maken. Drie zinnen sloegen helemaal nergens op. Dat vond ik allemaal prima. Maar toen..die ene zin. Die werd fout gerekend. En dat deed een beetje pijn. De zin waarom het ging?

“Maar het seizoen klopt absoluut.”

Die werd fout gerekend, omdat hij begint met een voegwoord.

Tel even mee

In de alinea’s hierboven heb ik maar liefst vijf zinnen geschreven die beginnen met een voegwoord. En dit is nummer zes. Grammaticaal onjuist? Misschien. Is dat erg? Zeker niet! Sterker nog: volgens Taaladvies kan het prima. Het is alleen minder geschikt voor zakelijke correspondentie. En om Wie is de Mol? nou zakelijke correspondentie te noemen…

Voegwoorden bepalen het ritme van je tekst.

Voegwoorden gebruik je om twee of meer losse zinnen samen te voegen, maar hierdoor krijg je vaak lange zinnen, die moeilijker leesbaar zijn, omdat lange zinnen nou eenmaal het gevaar met zich meebrengen, dat je lezer afhaakt. Zie ook de zin hiervoor. Daarom gebruik ik vaak kortere zinnen. Die lezen nou eenmaal makkelijker. Maar ook in korte zinnen hebben voegwoorden een functie. Ze helpen je om dingen te benadrukken. En ze geven je tekst ritme.

Soms moet je de regels even aan de kant schuiven

Het doel van de Mol is om het spel te saboteren. Mijn doel is om lekker leesbare teksten te schrijven. En allebei doen we er alles aan om ons doel te bereiken. Soms betekent het, dat je dingen doet die eigenlijk niet mogen.

Soms moet je ‘mollen’ in je tekst.