Mijnverhaal is jouw verhaal

Mijnverhaal is jouw verhaal

Hé Martijn, je vergeet een spatie in je titel!

Of toch niet?
Nee, zeker niet. Het gaat hier namelijk niet om mijn verhaal, maar om jouw verhaal. En om je te helpen met jouw verhaal, vertel ik je graag een mijnverhaal. Klinkt dat ingewikkeld?

Laat ik dan simpel beginnen:

Er waren eens zeven dwergen…
Kleine mannetjes met een baard en een puntmuts, die werkten in een mijn. Een beeld dat je -en met jou de hele wereld- kent uit het sprookje van Sneeuwwitje. Een stokoud verhaal, dat 200 jaar geleden is opgeschreven door de gebroeders Grimm. Een mooi verzinsel. Toch?

Dat dacht ik ook altijd
Tot ik een paar weken geleden een verlaten kopermijn bezocht. Zo’n 2.000 jaar lang haalden mijnwerkers daar kopererts uit een berg, onder leiding van de plaatselijke adel. Zwaar werk, maar omdat die adel er veel geld mee verdiende, kregen de mijnwerkers bepaalde privileges: ze hoefden geen belasting te betalen, kregen een weduwen- en wezenpensioen, mochten jagen én: ze mochten een baard dragen. Gewone boeren en arbeiders mochten dat niet.

Mijnwerkers hadden dus een baard
En de puntmuts? Ook die klopt. Tijdens het werk droegen de mijnwerkers een mantel met een soort puntige kap over hun hoofd. Nu alleen het formaat van deze heren nog. Het viel ons op, dat de gangen in de mijn echt heel erg laag waren. De gids vertelde ons dat kinderarbeid in de mijn verboden was. En toch stonden in die gangen volwassen mannen rechtop, boven hun hoofd te werken. Hoe kon dat?

Dat hoorden we toen we weer boven de grond waren.
Bij de uitgang van de mijn was een smeltoven. Daar was kinderarbeid wél toegestaan. De kinderen van de mijnwerkers haalden er het koper uit de erts. Bij dit proces kwamen zwaar giftige dampen vrij, die ervoor zorgden dat ze… stopten met groeien!

Zo ontstonden er generaties van kleine mannetjes, mét baard en puntmuts. En 200 jaar later is dat beeld nog steeds ijzersterk.

Tot zover het mijnverhaal.
Nu jouw verhaal. Is dat net zo sterk? Welk beeld hebben je klanten van jou? En waar komt dat beeld vandaan? Vertel je je verhaal überhaupt aan je omgeving? En vertellen je medewerkers hetzelfde?

Net als in die verlaten kopermijn is het vaak even graven en hakken om de juiste erts voor je verhaal te vinden.

Maar het zit er echt. Ik hak graag met je mee.

En daarna halen we uit die erts alleen naar buiten wat écht telt: jouw eigen, glanzende, ijzersterke verhaal. De basis voor je communicatie.

Zonder giftige dampen natuurlijk. Want we willen wel blijven groeien.