Een kind kan de was doen

Een kind kan de was doen

Dochterlief wordt deze maand 8 en zit in groep vier. Vanaf maandag gaat ze weer de hele week naar school. Vandaag is dus de laatste dag dat ik haar mag helpen met haar huiswerk. We beginnen de dag met taal. De opdracht: schrijf een kort verhaal. Zij denkt: ‘lastig! Ik denk: ‘Nu wordt het leuk!’

Ieder zijn vak
Want goed schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. dat snap ik. Ieder zijn vak. Als je meubelmaker, tandarts of kroegbaas bent, dan ligt daar je hart. Daar verdien je je brood mee. En dus ben je daar het liefst zoveel mogelijk van je tijd mee bezig. Wil je toch iets over jezelf of je bedrijf vertellen, begin dan vooral met de structuur van je verhaal.

Structuur is alles
In het schoolboek van mijn dochter staan een paar hele handig tips over hoe je een verhaaltje opbouwt. Bedenk eerst:

  • Over wie?
  • Wat?
  • Waar?
  • Wat daarna?

In haar geval:

  • Papa
  • Schat zoeken
  • In het bos
  • Heeft hij de schat gevonden?

Met resultaat
Aan de hand van deze tips schreef ze het volgende verhaaltje:

“Papa loopt in het bos. Hij heeft een schatkaart en een schep bij zich. Hij loopt verder door het bos. Opeens zie hij een aanwijzing. De aanwijzing zegt dat hij er bijna is. Opeens ziet hij een kruis. Daar gaat hij snel kijken. En tot zijn verbazing heeft hij de schat gevonden. En hij leefde nog lang en gelukig.”

Die laatste k vergeef ik haar. 😉

Verder ben ik natuurlijk een heel trotse papa. Omdat mijn dochter laat zien dat je met de juiste structuur -en een beetje inspiratie- al snel tot een leuk verhaal komt.

Meer klanten
Ik kan me voorstellen dat jij denkt: allemaal leuk en aardig. Ik maak liever mijn stoel af, vul liever die kies, of tap liever dat biertje (nu het weer kan). Bedenk dan dat een goed verhaal je echt meer klanten oplevert. Mensen doen graag zaken met iemand die ze kennen en begrijpen.

Heb jij wel wat beters te doen?
Kom je zelf niet aan het schrijven van je verhaal toe? En zie je wel de toegevoegde waarde? Ik help je graag met het bijhouden van je website, social media of blog. Mail me op martijn@beterverhaal.nl of bel me op (06)16280078 en je hoort wat er mogelijk is.